Effektiva tvättråd för ryttare

Vi är många som älskar att spendera tid på allt som har med hästar att göra. Med ridsporten tillkommer emellertid en del som många upplever som mindre rolig, nämligen tvätt. Om man dessutom tycker om att rida mycket uppkommer mer utrustning att tvätta. För att göra det lättare för dig som ryttare har vi samlat lite tips som hjälper dig att maximera din tid med hästen genom att minimera tvättiden av hästtäcken och andra hästprodukter.

Genom att använda de tvättråd som presenteras nedan sparar du även pengar eftersom utrustningen håller sig i bra skick längre.

  • Innan du slänger in filtar, schabrak och kläder i tvättmaskinen är en god idé att dammsuga bort hår från dem. Möjligen undrar du varför det är bra? För det första försvinner håret lättare från din utrustning men din tvättmaskin hålls också renare. 
  • Tycker du inte om att stryka? Inte vi heller. Genom att lägga några isbitar i torktumlaren med dina skrynkliga ridkläder slätas dina kläder ut och du slipper stryka. Vips så är vecken borta! 
  • Behöver dina kläder torkas snabbt? Släng in dina ridkläder i en torktumlare med en torr handduk. Prova, du kommer att märka hur mycket snabbare din tvätt torkar. 
  • Ha en kopp vinäger i närheten! Vinäger förhindrar nämligen tvätten att färgas av från varandra. En liten mängd salt funkar också bra.

Vi rekommenderar att lämna in hästens vintertäcken till en miljövänlig kemtvätt, eftersom att vanliga tvättmaskiner inte klarar den uppgiften. Lantbruk och hästgårdar brukar ofta ha egna tvättstugor med anpassade vitvaror som klarar stora volymer ridkläder och ridutrustning. Det kan vara en god idé att fråga ansvarig på den hästgård som du rider på, om du får tvätta där om möjligheten finns. Om du är en aktiv ryttare är en god investering större tvättutrustning där du kan tvätta eller torka exempelvis flera täcken samtidigt. Dagens återförsäljare besitter en stor kompetens och erfarenhet och hjälper ofta till med både leverans, installation och service av tvättstugeutrustning.