Travbanor i Sverige

Travsporten i Sverige är en av de största hästsporterna och framförallt en av de sporter som engagerar flest människor. Förutom de direkt involverade människorna i travsporten så som hästägare, travtränare, kuskar, stallpersonal och banpersonal, så engagerar travsporten även det övriga svenska folket. Människor som vallfärdar till de stora travbanor som finns i Sverige, som tittar på trav hemma i TV-soffan och de som engagerar sig med att spela på trav.

Då sporten engagerar så många människor så satsas det också på den för att göra den attraktiv. Detta har gjort att det finns flera stora och fina travanläggningar runtom i landet där stora tävlingar arrangeras.

Travbanornas längd kan variera men är i regel mellan 800 meter och 1000 meter, även upploppets sträcka varierar på de olika banorna. Sedan finns det några specialare när det kommer till travbanor.

  • Tingsrydtravet – Är den enda travbanan i Sverige som är en så kallad milebana, vilket innebär att den är 1609 meter lång.
  • Åbytravet och Skelleftetravet – Är de två travbanor som på upploppet har ett extra invändigt spår vilket möjliggör för häst nummer två att ta ledningen från insidan. Denna typ av bana kallas Open stretch.
  • Solvalla travbana – Är inte bara Sveriges största travbana utan till och med Nordens största. Solvalla är en travbana som de allra flesta känner till och här sker aktiviteter och tävlingar året om. Många av de allra största loppen arrangeras just på Solvalla, bland annat Elitloppet.
  • Bergsåker travbana – Ännu en av de största travbanorna i Sverige och den ligger i Norrland, strax utanför Sundsvall. Tävlingar hålls året om men den största tävlingen som arrangeras här är den årliga Open Trot där förstapris är en miljon kronor. Tävlingen arrangeras av Diös Sundsvall.
  • Axevalla travbana – Här har vi nummer tre i ordningen av Sveriges största travbanor. Banan är mest känd för Trippeltravet som räknas som den näst största travtävlingen i landet.
  • Jägersro trav och galopp – Är också det en av de största banorna som finns i Sverige. Tävlingar och aktiviteter pågår året om i flera olika grenar. Här anordnas bland annat Svenskt Travderby.